Op de website van het Segboek College staat een prachtig verslag onze masterclass op die school woensdag 31 oktober. Voor 5V-aardrijkskunde stond de dag in het teken van de Energietransitie. Omdat we erg blij zijn met dit verslag, hier het hele artikel.
“Met klimaatverandering als maatschappelijke realiteit is onze samenleving opeens in een stroomversnelling gekomen, waarbij zaken als ‘van het aardgas af’, de waterpomp, waterstof en duurzaam opeens in veel huishoudens worden besproken.
Met de aula voor iedereen zichtbaar omgetoverd in een leerdomein verzorgde het energieadviesbureau Darel met veel kennis en passie de masterclass energietransitie.
Een lange dag, waar enorm veel informatie langs kwam en bovendien veel ruimte was voor workshops, simulatie, een escaperoom en een debat.
Analyse van fakenews
Na een duidelijke uitleg over de zaken die nu spelen en ons nog te wachten staan als gevolg van klimaatverandering begon de ochtend met een analyse van fakenews, in dit geval de bewering van een Australische professor (die ook eigenaar bleek van een paar kolenmijnen), dat vulkanen veel meer CO2 uitstoten dan de mens.
Uiteraard bleek dat grote onzin (de uitstoot van vulkanen is 1/100 van dat van de mensheid), maar het was veelzeggend dat de meeste van onze leerlingen het best lastig vonden om te beseffen dat er dit soort fakenews is.
Ondanks dat leerlingen op het Segbroek al op allerlei manieren klimaatverandering en duurzame ontwikkeling in hun lessen hebben gehad (we zijn als school hier erg actief in), bracht de masterclass toch een schat aan nieuwe informatie en inzichten, voor zowel leerlingen als docenten. Immers, op dit moment is iedereen ongeveer even deskundig als het gaat om de energietransitie. We zijn allemaal beginners.
Escape room
Later op de dag, na een gezamenlijke lunch, gingen de leerlingen en de docenten in vier groepen aan de slag met een aantal complexe berekeningen (van CO2 uitstoot) in een escaperoom-achtige setting. De (merendeel CM en EM) leerlingen schrokken we even van de natuurkundige sommen, maar ze kwamen er toch wonderwel uit. Er moesten 10 stekkertjes correct worden aangesloten op een soort CO2-bom, terwijl het CO2-gehalte maar opliep.
Dit vond iedereen leuk om te doen, maar vooral de jongens hadden het bijzonder naar de zin. De truc was dat je naast competitie tussen de vier team ook kon gaan samenwerken en uiteindelijk redde één groep de wereld.
Fictieve wijk
Het laatste onderdeel was een simulatie van de energietransitie van een fictieve wijk, die heel goed een Haagse wijk had kunnen zijn (en dat bleek achteraf ook zo te zijn). Het vraagstuk was de bewoners in de wijk nu het beste konden kiezen voor gezamenlijke stadsverwarming, allemaal overstappen op waterstof en zo een klimaatneutrale wijk bouwen, of vanwege de hoge investeringskosten toch maar niet.
Het met elkaar verzoenen van boze burgers, een energiebedrijf, huiseigenaren (van oude en nieuwe woningen), de gemeente en een aktiegroep (Nederland van het gas!) bleek te lukken, dankzij een paar dappere leerlingen, die als woordvoerder wilden fungeren en dat voortreffelijk deden.
Terugkijkend was het een mooie en leerzame dag, met de nodige aanpassingsproblemen in de gehorige aula; maar wel goed zichtbaar voor iedereen, dat was dan weer een voordeel. Iedereen gaat immers hiermee te maken krijgen, misschien wel sneller dan je denkt.”
Het originele verslag staat op de website van het Segbroek College
Geef een reactie